isim kisaltmak gunah mi

İsim Kısaltmak Günah mı?

Her ebeveyn çocuklarına güzel anlamlı isimler koymak istemektedirler. Çocuklar isimlerinin anlamlarını oldukça fazla yansıtmaktadırlar. Bu nedenden dolayı da anlamı güzel isimler çocuklara verilmelidir. Bu denli önemli olan isimler içerisinde ise dinimizce koyulması günah ve haram isimler de yer almaktadır. Bu isimler çocuklara koyulmamalıdır. Arkadaş çevresinde isim kısaltmak çok fazla yapılmaktadır.

İsim kısaltmak günah mı? Gibi sorular ise sorulmakta ve günahtan kaçınmak isteyenler için merak konusu olmaktadır. Alay veya başka kötü amaçlar doğrultusunda isim kısaltmak günah olmaktadır. Fakat kişi bu kısaltmadan rahatsız oluyorsa isimler kısaltılmamalıdır. Bu karşıdaki kişinin kalbini kırabilir. Dinimizde de kalp kırmak günah sayılmaktadır.

Dinimize göre Allah’ın 99 ismini çocuklara koymak günah olmaktadır. Allah’ın isimlerini koymak isteyenlerin ise isimlerinin başına kul anlamına gelen Abdul eklenmelidir. Aksi halde ismine uygun yaşayamayan çocuğa büyük günah olmaktadır. Allah’ın isimlerini kısaltmak günahtır. Bu nedenden dolayı da Abdulselam gibi isimler kolay söylemek için kısaltılmamalıdır.

Kötü bir niyet ve dalga geçmek amacı ile isim kısaltmaları yapmanın bir günahı bulunmamaktadır. Fakat her isim güzel olduğundan dolayı kısaltmadan söylemek daha uygun olmaktadır. İsimlerin yapıları değiştirilmeden telaffuz edilerek, kullanılmalıdır. Bunun yanında lakap takarak alay etmek de günah sayılmaktadır.

Hucurat Suresinin 11. Ayetinde ise ‘Ey mü’minler, bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın, belki de onlar kendilerinden daha iyidir. Kadınlar da kadınları alaya almasın, belki onlar kendilerinden daha iyidir. Kendi kendinizi ayıplamayın. Birbirinizi kötü lâkaplarla çağırmayın.’ Denilmektedir. Ayette de açık olarak birbirimizi güzel bir şekilde çağırmak ve lakap takmamak belirtilmiştir. Bunun yanında Elmalılı ise ‘Mü’min kardeşini güzel lâkaplarla ve isimlerle çağırmak, mü’minin mü’min üzerindeki hakkıdır.’ Demektedir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir