Sakal Kesmek Günah Mıdır?

Sakal kesmek günah mıdır konusunda hocaların bazıları her durumda günah olduğunu bazıları ise çeşitli durumlara göre günah olduğunu, bazen de günah olmadığını söyler.

Sakal Kesmek Haram Mı Cübbeli

Sakal kesmek haram mı Cübbeli hocaya göre haramdır. Hocanın bu kararı almasındaki dayanak Hz. Muhammed’in Müslüman olmayanlara benzememek için sakalları kesmeme emridir. Cübbeli hoca hiçbir durumda sakalı kesmenin uygun olmadığını söyler.

Sakal Kesmek Günah Mı Diyanet

Sakal kesmek günah mı Diyanet İşleri’ne göre günah değildir. Çünkü sakal bırakmak farz değil sünnettir. Sünneti terk etmenin ya da yapmamanın İslam’da günahı yoktur. Bir kişi ancak farz emirleri terk ederse günah olur. Örneğin; evlenmek sünnettir öyleyse evlenmemek günah değildir gibi. Nihat Hatipoğlu’na göre de sakal kesmek günah değildir. Ama sakalı bıraktıktan sonra mecburiyet olmadıkça kesmek hoş karşılanmaz.

İş İçin Sakal Kesmek Caiz Mi?

İş için sakal kesmek caiz mi konusunda çoğu hoca caizdir fetvasını verir. Bir kişinin rızkını temin etmek için çalışması, sakal bırakma sünnetinden daha önemlidir. Çünkü sünneti terk etmemek için bir başkasına yük olmak, geçimini başkasının sırtından kazanmak günahtır.

Sakal Ayeti Var Mı?

Sakal ayeti var mı konusunda sakal kelimesinin geçtiği ayet yoktur ama Nisa suresinde Allah’ın verdiği şekli değiştirmemekten bahseder. Mezhep liderlerinin sözlerine göre sakal kesmek haramdır. (Hanefi, Şafi, Maliki, Hanbeli) Hz. Muhammed’in sünneti olarak sakal bırakmanın miktarı konusundan Tirmizi’den rivayet edilen hadis şöyledir: “Resulullah sakalının eninden ve boyundan bir tutam fazlasını alırdı.” Sünnete uymak için temizlik hiçe sayılmamalıdır. Hadisten de anlaşıldığı gibi sakalın ölçüsü bir tutamdır. Fazladan uzatmaya ve temizliğinde harcanan vakiti kaybetmeye lüzum yoktur, ölçü bellidir.


Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com