Uyku nedir

Tüm insanlar uyur. Peki; uyku nedir? neden uyuruz? tüm insanlar uyur mu? uyumak bir ihtiyaç mıdır? uykunun bilimsel tanımı nedir? kısaca uyku nedir sorusunun cevabını bu yazımızda verdik

Uykunun sebebi veya işlevi tam olarak çözümlenememiştir ancak Chicago Üniversitesi’nde uyku alanında araştırma yapan A. Rechtschaffen uykuya ilişkin bir işlev tespit edemediğini söylemiştir. Bilim adamı Rechtschaffen,  kasta meydana gelen yorgunluğun azalması hasebiyle vücut dinlenmek için ekstradan birde uyku ihtiyacı duymayacağını iddia eder.

Bu söylemine done olarak vücudumuzda hücrelerin kendilerini tamir ederek yenilemesini göstermiştir. Farklı araştırmacıların tespitlerine ve görüşlerine göre, vücudun; uyur halde iken işlem yapmaması faaliyetten ırak olması söz konusu değildir.  EEG kayıtları uyuyan bir insanın vücut iç dinamiklerinin aktif olduğunu göstermektedir. . .

Uykunun amacı rüya görebilmenin nedeni olmaktan ziyade bir ortamı olarak karşımıza çıkmaktadır. (DR. EVANS) . Yani rüya görmek isteyen bir insanın uyku moduna ya da ortamına girmesi gerekmektedir. Dr Evans bu çalışmalarını İngiltere ulusal bilgisayar bilimleri akademisi psikoloji alanında devam ettirmekte olup uyku alanında birçok araştırmaları bulunmaktadır. Fizik dengenin oluşması yani insanın aerodinamiği açısından rüya görmek çok önemlidir.

Bir başka bilim adamı profesör Dr.Fred. Rofers uyuyan bir insanın güncel yaşamdan tamamıyla ayrılmadığını söyleyerek kalp ritimlerinin yavaşlamasıyla farklı bir yaşam moduna girdiğine inanmaktadır. Peki, akla şu soru gelmez mi? Acaba uyku alışkanlık mıdır? Dış dünyamıza baktığımızda gece ve gündüz ayın yer çekimine etkisi med – cezir güneşin doğudan doğup batıdan batması mevsimler vs. bir ahenk hassas ölçüler ve ritim bize neyi anlatıyor?

Normal şartlarda 24 saatlik bir saykılda vücutta zamana bağımlı değişimlerin söz konusu olacağını söyleyen Dr. Franz Halberg bu değişimleri “circation” olarak tanımlamıştır ayrıca vücudumuzdaki dengeyi sağlar ve ritimseldir. Bünyemizdeki ritmik hareketlerde oğlan dışılık uyku açığa çıkarır. Uykunun ilk aşamasında göz hareketleri yavaştır bu ana NREM denir. . Vücut rahatlayıp sakin bir uyku çeker dinlenir. Nefes alıp verme düzgün ve yavaştır. EEG cihazında görülen değerler stabildir. Horlama görülebilir.

Uykunun diğer aşamasında göz hareketleri hızlıdır aktif uyku haline geçilmiştir bu ana REM denir. Genel olarak vücut hareket etmezken yüz kısmında ve parmak uçlarında belli belirsiz kıpırdanmalar vardır. Horlama biter. Nefes  alıp verme de kararsızlık yani yavaş hızlı aritmik farklılıklar oluşur. Bazı bilim adamları REM uyku halini sara nöbetine benzetir ve bu durumun uyku olmayacağını söylerler.

Gece yatağımıza yatarız uyuduğumuzda yaklaşık 1,5 – 2 saati kadar REM evresindeyizdir. NRAM ve REM evreleri yaklaşık 70 – 110 dk. arasında değişiklik arz eder. Bilimsel otoriteler tarafından ortalama 90 dk. olarak kabul görür. Depresyon hastaları uykunun REM evresine girmediklerinde rahattırlar. Rüya görme olayı çoğunlukla REM evresinde meydana gelir. Birçok insan kaliteli bir uyku uyumak için yatıştırıcı ilaç vb. kullansa da REM evresinden kurtulamaz.

Kullanılan bu ilaçların gayesi de REM evresini geçiştirmektir. Uzmanların şu tavsiyesini akılda bulundurmak ve uygulamakta fayda vardır. Gece yatmadan önce ılık bir duş aldıktan sonra gerinleşme ve hafif esnemeler yaparak gün boyunca kasılan vücudu gevşetip yatmak size kaliteli bir uyku sağlayacaktır.


Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com