Makyaj Yapmak Günah Mı?

Makyaj yapmak günah mı konusunda süslenmekle ilgili ayet ve hadisler incelendiğinde makyajın kim için, hangi ortamda, ne amaçla yapıldığı ve miktarına göre günah olduğu ve olmadığı haller bulunur.

Düğünde Makyaj Yapmak Caiz Mi?

Düğünde makyaj yapmak caiz mi konusunda; eğer kadın sadece evleneceği kişiye hoş görünme amaçlı, diğer erkeklerin dikkatini çekmeyecek biçimde ve abartısız miktarda makyaj yapabilir. Kadın sadece kendi düğününde makyaj yapabilir, başka insanların düğününde makyaj yapması caiz değildir.

Kadınlar Arasında Makyaj Yapmak Günah Mı?

Kadınlar arasında makyaj yapmak günah mı konusu Nur suresi 24\31’de açıklanmıştır. “…kadınlar ziynetlerini kocaları, kendi babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları, elleri altında bulunan esirler, ele bakar hale gelmiş ve erkekliği kalmamış kimseler ve kadınların mahrem yerlerinin farkına varmayan erkek çocuklardan başkasına açmasınlar…” Kendi kadınları söz öbeğinde kadının evindeki hizmetçilerden bahsedilir. Yani kendi kadın hizmetçileri dışında kadınlar arası makyaj günahtır.

Belli Olmayacak Şekilde Hafif Makyaj Yapmak Günah Mı?

Belli olmayacak şekilde hafif makyaj yapmak günah mı konusunda İslam alimlerinin görüşlerine göre makyajın miktarının bir ayarlama ölçüsü olmadığından günahtır. Kadın sadece kendi eşine evin içindeyken makyaj yapabilir. Ancak bunda da bir sınırlama vardır. Allah’ın verdiği yüzü estetik ve kaş şekillendirme yöntemleriyle değiştirmeden kullanmak uygundur. Bununla ilgili Hz. Muhammed: “”Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lanet etsin.” demiştir. Tin suresi 95\4’te “Biz insanı en mükemmel surette yarattık.” diye geçer.

Dış görünüşümüz genellikle karakterimizin bir ifadesi olarak kabul edilir. Bu yüzden bizi çok ilgilendiriyor. Belki bugünlerde biraz daha fazla ilgilendiriyor. İslami bir hayat sürmeye çalışan bir Müslüman olarak, İslam’da makyaj, takı, parfüm vb. kullanmamız günah mı veya caiz mi sorusu aklımıza gelebilir.

Bu soru hem erkekleri hem de kadınları ilgilendiriyor, ancak doğal olarak biraz daha çok kadınları. Burada konuyu daha genel anlamda ele almak istiyoruz; İslam’ın farklı durumlarda makyaj yapmak hakkında söylediği şey, genel bir ön cevap vermek gerekirse; evet İslam tevazu korunduğu sürece makyaj ve takı takmamıza izin veriyor.

Ama şimdi, İslami geleneklerde sorunun özel olarak gündeme getirildiği ve tartışıldığı bazı belirli yerlere daha ayrıntılı bir göz atalım:

İslam’da Makyaj Yapmanın Hükmü

1. Makyajlı Olarak Dua Ederken ve Namaz kılarken !

İslam‘ın özellikle -zorunlu olmasa da- güzel olmamızı, en güzel elbisemizi giymemizi, dişlerimizi fırçalamamızı, güzel koku sürmemizi ve kısacası namaza kalkarken makyaj yapmamızı tavsiye ettiğini biliyoruz.

Hz. Muhammed (s.a.v.) efendimiz de “Allah güzeldir ve güzeli sever” diyerek her namaza hazırlanır ve Kuran’ın şu ayetine uyar:
“Ey Ademoğulları! Her namazda ziynetinizi giyin… De ki: “Allah’ın kulları için çıkardığı ziyneti ve rızkının temiz olanlarını kim haram kılmıştır?” (7 Sure :31,32. ayetler).

2. İslam’da Eşine Süslenmek için Makyaj Yapmak

Belki de İslam’da makyajın en çok vurgulandığı yer burasıdır. Hem erkeklerin hem de kadınların, özellikle yalnız oldukları anlarda, daha iyi olan yarılarına en hoş görünen şekilde görünmeleri gerekir.

Bir kadının eşi için makyaj yapması, kocasını cezbetmek için çeşitli takılar takması ve hoş kokulu parfüm kullanması ve bir erkeğin her zaman temiz, bakımlı, güzel kokulu ve iyi giyimli görünmesi büyük bir erdem olarak kabul edilir. Biraz zahmete girse ve en sevdiği kıyafet türü olmasa da karısını memnun edecek şekilde giyiniyor olması gerekir.

Bir erkek ya da kadın, hiçbir zaman, eşlerinin kendilerinden çok başkalarına nasıl göründüğüyle ilgili olduğu izlenimine kapılmamalı!

3. Kamuoyunda Dışarıda Makyaj Yapmak

Burada aslında, İslami Tefsirler çeşitlidir. Bir yandan, tüm Müslümanlara toplum içinde temiz ve bakımlı görünmeleri defalarca tavsiye edilir, öte yandan, önemli bir İslami ilkenin risk altında olduğu yerlerde kırmızı çizgiler çizilmiştir buna da tevazu deniyor.

Erkeklerin genellikle yüzük veya kolye gibi takılar takmalarına izin verilir (gerçi kolyeler bazı Müslüman ülkelerde “Türkiye gibi” kadınlar tarafından daha yaygın olarak kullanılır), ancak herhangi bir altın takı takmaları yasaktır, çünkü İslam her zaman kadın ve erkek arasında belirli bir çizgi olmasını ister. Erkek ve kadının görünüşü, aynı şekilde Müslüman erkeklerin de sakal bırakması beklenir.

Kadınların da cinsel açıdan çekici görünmedikleri sürece toplum içinde dışarıda makyaj, mücevher veya parfüm kullanmalarına izin verilir. Ve elbette, cinsel çekiciliğin alt çizgisi kültürden kültüre farklı olabilir. Kur’an-ı Kerim’in birkaç ayeti, kadınlardan toplum içinde mütevazı bir görünüm sergilemelerini ister:

“…[mümin kadınlara söyle] ziynetlerini [makbul] görünenin ötesinde sergilemesinler… Gizli ziynetlerini ortaya çıkarmak için ayaklarını yere vurmasınlar.” (24. Sure :31. ayet)

Bu ayet, erken İslam zamanındaki ve kültüründeki bir riyazet örneğinden bahseder. Ancak bu kural, kişinin eşinden başka herhangi birine karşı cinsel ilgi uyandırması amaçlanan veya çok muhtemel olan her türlü görünüm veya tavır için geçerlidir.

Sonuç ;

Söylediğimize göre, İslam’da Müslümanlara, deyim yerindeyse, namaz kılarken ve eşi için makyaj yapmaları çokça tavsiye edilir. Ayrıca, dış görünüşü haram olanlar ile cinsel cazibeye neden olacak şekilde olmadığı sürece, bunu kamusal alanda yapmaları tavsiye edilir.

Diyanet Makyaj Günah mı?

Diyanet makyaj ile ilgili ibadetler konusuna değinmiştir. Diyanet’e göre makyajlıyken oruç tutulabilir. Ancak en güzeli Allah’ın yarattığına razı olmak ve tevazudur. Kadın kendisine namahrem olmayan eşi için süslenebilir, parfüm sıkabilir ve makyaj yapabilir. Hatta evli kadının sadece eşine karşı güzel görünmesi için her türlü hal ve hareket günah değil sevaptır.

Makyaj Yapmak Günah Mı? Konusunda Sonuç Bilgileri

Makyaj Yapmak Günah Mı? hakkında çok şey öğrendiğiniz ve belki de önceden bilmediğiniz birçok bilgiyi keşfettiğiniz umuyoruz. Yeni bilgiler edinmek, islam dinini öğrenirken iyileşme sürecinde önemli bir adımdır ve bilgi, güce dönüşebilir. Bu nedenle, bu makaleyle ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı paylaşarak bizimle etkileşime geçmekten çekinmeyin. Her türlü geri bildiriminiz bizim için değerlidir ve gelecekteki çalışmalarımızı iyileştirmemize yardımcı olur. Sizlerle daha fazla ilginç bilgi paylaşmak için sabırsızlanıyoruz!Daha ayrıntılı bir araştırma için Huzur Kapısı sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret edebilir bildirimleri açabilirsiniz. Sonuçta Makyaj Yapmak Günah Mı? konusunda diğer ziyaretçilerimizin yorumları için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Makalemizle ilgili destek ve eleştirileriniz için değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

 

Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

2 Yorumlar
  1. emel feride45 Yorumunda diyor ki;

    Ruj sürmek de makyaj yapmak gibi günah mı? diye anlıyorum
    teşekkür ederim sağolun

    1. admin Yorumunda diyor ki;

      Aynen doğru anlamışsınız. güzel yorumunuz için teşekkürler Emel kardeşimiz…

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com