Kredi Çekmek Günah Mıdır?

Günümüz dünyasında bankaların insanlara vermiş olduğu krediler, İslam dünyasında da farklı yorumlara sebep olmaktadır. Bu sorular arasında kredi çekmek günah mıdır sorusu, en çok merak edilenidir. Herkesin aklında soru işaretlerine neden olan kredi, faizle alakalı olduğundan dolayı bir kısım tarafından haram gözü ile bakılmakta, bir kısım görüş tarafından ise belirli şartlarda caiz olarak değerlendirilmektedir.

Kredi tam manası ile faizli borç şeklinde tanımlanabilmektedir. Faiz ise İslam dinine göre yasaklanmıştır. Müslümanların ticarette faiz ile alışveriş yapması, uygun görülmemiş ve bu konuda yasaklar getirilmiştir. Ancak çok zor şartlar altında kalınması durumunda kredi çekmek mubah kılınmaktadır. Birçok kişi yaşadığı ilk maddi sıkıntı durumunda hemen kredi için başvuruda bulunmak istemektedir. Fakat bu davranış biçimi doğru değildir. Çünkü bu dünya Allah (c.c.)’ın kullarını sınamak için yarattığı bir dünyadır. Allah, kullarına Bakara suresinin 155-157. ayetlerinde şöyle buyurmuştur:

“Sizi biraz korku, biraz açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile yıpratıcı bir imtihandan geçireceğiz; bundan kaçış olmaz. Sen sabır gösterenlere müjde ver. Onlar, başlarına bir sıkıntı gelince şöyle derler: “Biz, Allah’a aitiz. Zaten, ona döneceğiz”.  Rablerinin her türlü desteği ve iyiliği onlaradır. Yola gelenler de işte onlardır.”

Allah (c.c.) çok zor şartlar altına girilmesi durumunda haramları mubah kılmıştır. Ancak bu yorumlanabilir ve esnek bir kavram değildir. Kredi ve faiz, her yol denendikten sonra başa çıkılamayacak duruma gelindiğinde artık başvurulacak en son çaredir. Öncesinde ise Allah (c.c.)’a sığınarak ve sabretmek, maddi anlamda kişinin en güzel şekilde rahatlamasına olanak sağlayacaktır. Bakara suresinin 153. ayetinde ise şöyle buyurulmaktadır:

“Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir.”

Bu ayetten yola çıkarak, Müslümanların yaşadıkları sıkıntı her ne olursa olsun, harama başvurması yerine Allah (c.c.)’a sığınması en hayırlısı olacaktır.


Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com