Ayakta Su İçmek Günah Mıdır?

Suyun ayakta ve oturarak içilebileceğine dair çeşitli hadisler vardır. Hadisler incelendiğinde ayakta su içmenin günah olup olmadığı yere ve şartlara göre değişiklik gösterir.

Su İçmenin 7 Adabı

Su içmenin 7 adabı vardır. Suyun besmele okunarak, oturma halinde, sağ el ile tutularak, üç yudumda, suya üflemeden, etraftaki insanlara ikram ederek içilmesi gerekir. Son adab da su içildikten sonra “elhamdülillah” denilmesidir. Oturma, üç yudum, üflememe kuralları sağlık açısından geekli kurallardır. Oturulmazsa mideye aniden çarpan su zarar verir. Tek ve büyük bir yudum yemek borusunun dokusuna zarar verir. Üflerken verilen karbondioksit sudaki oksijen oranını azaltır yani suyun faydasını azaltır.

Ayakta Su İçmek İle İlgili Hadis

Ayakta su içmek ile ilgili hadis bildirenlerin biri İbni Abbas’tır ve şöyle demiştir: “Peygambere zemzem verdim, onu ayakta içti.” Diğer bir su hadisini bildiren Ebu Hüreyre’nin sözüne göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: “Hiçbiriniz ayakta su içmesin, unutarak içen de kussun.” Bu çelişkili hadislerden bir anlam çıkarabilen İslam alimi İbn-i Abbas’a göre ayakta su içmek günah değildir fakat sağlığa zarar verdiği için mekruhtur. Peygamberin ayakta içtiği su sadece zemzem suyudur. Normal suyu oturarak içmiştir.

Peygamberimizin Su İçme Adabı

Peygamberimizin su içme adabı olan, suyu çevredekilere ikram etme çok büyük sevaptır. Hz. Enes’ten rivayet edilen bir hadise göre: “Kıyamet günü insanlar saf olur ve cehennem ehlinden bir kişi cennet ehlinden birine uğrar ve ‘ Ey filan! Hatırlar mısın sen su istemiştin de ben sana bir içimlik su vermiştim. ‘ diyerek şefaat diler. Adam o kimseye şefaat eder.”

Ayakta Su İçmek Bilimsel

Ayakta su içmek bilimsel olarak zararlıdır, oturularak içilmelidir.


Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com