Kurban kesilirken okunacak dua hakkında; İster kurban niyetiyle olsun ister farklı niyetle olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Kurban kesileceği alan eziyet etmeden götürüldükten sonra hayvanın yüzü ve ayakları kıbleye gelecek şekilde sol tarafı üstüne yere yatırılır. Sağ arka ayağı servest bırakılarak diğer üç ayağı bağlanır.
Kurban Kesilirken Okunacak Duaların Okunuşu
Kurban kesilirken okunacak duaların okunuşu şöyledir;
“İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.”
“İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn.”
Kurban kesilmeden önce kurban sahibi veya kurban vekili tarafından bu ayetler okunur. Bu ayetlerden sonra Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd şeklinde tekbir getirillir ve BİSMİLLÂHİ ALLÂHÜ EKBER denilerek hazırlanan keskin bıçak hayvanın boynuna çalınır.
Kurban Kesilirken Okunacak Duaların Türkçe Anlamı
Kurban kesilirken okunacak duaların Türkçe anlamı şöyledir;
”Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.”
“Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.”
“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emrolundu ve ben Müslümanların ilkiyim.” (En’am 6/162-163)
“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’am, 6/79)
Kurban Kesilirken Okunacak Dualar İle İlgili Hadisler ve Tahliller
Kurban kesilirken okunacak dualar ile ilgili hadis ve tahliller şöyledir;
Enes (r.a) şöylerivayet etmiştir; Hz. Peygamber aklı karalı alaca ve boynuzlu iki koç kurban etti ve bunları eliyle kesti. Keserkende ayağını onların yanlarına basıp besmele çekti ve tekbir getirdi. (Müslim)
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kurban bayramı günü namazdan sonra bize hutbe irad etti ve: Herkim bizim namaz kıldığımız gibi namaz kılar, bizim kurban kestiğimiz gibi kurban keserse şüphesiz ki o kimse kurban ibadetini yerine getirmiştir! Herkim de kurbanını namazdan önce kesmiş ise o et için kesilmiş koyundur’ dedi.
Öyle ya o zaman çürük meyvelerini Allah’a kurban eden Kabil’den ne farkımız kalır?!