Beyyine Suresi Hakkında Bilgi

Beyyine Suresi, kelime anlamı ‘açık delil, kesin belge’ olan ‘Beyyine’ ifadesinden adını almıştır. Medine’de nazil olan sure, Kayyime, Beriyye ve İnfikak gibi isimlerle de anılmaktadır. Kur’an*ı Kerim’in 98. Suresidir.

Surede geçen ifadeyle Ehl-i Kitap, Allah’ın tüm insanlığa gönderdiği Peygamberi ve vahiyleri, şüphe etmeden tereddütsüz bir şekilde kabul etmesi gerekirken, kuşkuya düşmüş ve reddetmiştir. Ehl’i Kitap’ın kafirleri ve müşriklerin ebediyen cehennemde kalacaklarının belirtildiği surede, iman edip salih ameller işleyerek insanların hayırlısı olan müminlerin, altlarından ırmaklar akan Adn cennetleriyle mükafatlandırılacakları anlatılmıştır.

Beyyine Suresinin Okunuşu

Beyyine suresinin okunuşu şöyledir;

Bismillahirrahmanirrahim.

1- Lem yekünillezine keferu min ehlil kitabi velmüşrikine münfekkıyne hatta te’tiye hümülbeyyineh
2- Rasulüm minallahi yetlu suhufem mütahherah
3- Fiha kütübün kayyimeh
4- Ve ma teferrekallezıne utül kitabe illa min ba’di ma caethümül beyyineh
5- Ve ma ümiru illa liya’büdüllahe muhlisıyne lehüd din hunefae ve yükıymussalate ve yü’tüzzekane ve zalike diynülkayyimeh
6- İnnelleziyne keferu min ehlilkitabi velmüşrikiyne fiy nari cehenneme halidiyne fiyha ülaike hüm şerrülberiyyeh
7- İnnelleziyne amenu ve ‘amilussalihati ülaike hüm hayrülberiyyeh
8- Cezaühüm’ınde rabbihim cennatü ‘adnin tecriy min tahtihel’enharü halidiyne fiyha ebeden radıyallahü ‘anhüm ve radu ‘anhü zalike limen haşiye rabbeh

Beyyine Suresinin Arapça Yazılışı

Beyyine Suresi Arapça, yazılışı şu şekildedir;

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

لَمْ يَكُنِ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا مِنْ اَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِك۪ينَ مُنْفَكّ۪ينَ حَتّٰى تَأْتِيَهُمُ الْبَيِّنَةُۙ ﴿1﴾ رَسُولٌ مِنَ اللّٰهِ يَتْلُوا صُحُفًا مُطَهَّرَةًۙ ﴿2﴾ ف۪يهَا كُتُبٌ قَيِّمَةٌۜ ﴿3﴾ وَمَا تَفَرَّقَ الَّذ۪ينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ اِلَّا مِنْ بَعْدِ مَا جَٓاءَتْهُمُ الْبَيِّنَةُۜ ﴿4﴾ وَمَٓا اُمِرُٓوا اِلَّا لِيَعْبُدُوا اللّٰهَ مُخْلِص۪ينَ لَهُ الدّ۪ينَ حُنَفَٓاءَ وَيُق۪يمُوا الصَّلٰوةَ وَيُؤْتُوا الزَّكٰوةَ وَذٰلِكَ د۪ينُ الْقَيِّمَةِۜ ﴿5﴾ اِنَّ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا مِنْ اَهْلِ الْكِتَابِ وَالْمُشْرِك۪ينَ ف۪ي نَارِ جَهَنَّمَ خَالِد۪ينَ ف۪يهَاۜ اُو۬لٰٓئِكَ هُمْ شَرُّ الْبَرِيَّةِۜ ﴿6﴾ اِنَّ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِۙ اُو۬لٰٓئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِۜ ﴿7﴾ جَزَٓاؤُ۬هُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْر۪ي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ خَالِد۪ينَ ف۪يهَٓا اَبَدًاۜ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُۜ ذٰلِكَ لِمَنْ خَشِيَ رَبَّهُ ﴿8﴾

Beyyine Suresinin Türkçe Anlamı

Beyyine Suresinin Türkçe Anlamı, şöyledir:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

1. ayet: Kitap Ehlinden ve müşriklerden inkar edenler, kendilerine apaçık bir delil gelinceye kadar, (bulundukları durumdan) kopup-ayrılacak değillerdi.

2. ayet: (O delil de) Allah’tan gönderilmiş-bir elçi (ki,) tertemiz sahifeleri okumaktadır;

3. ayet: Onların içinde dosdoğru ‘yazılı-hükümler’ vardır.

4. ayet: Kitap Ehlinden olanlar, ancak kendilerine apaçık belgeler geldikten sonra fırkalara ayrıldılar.

5. ayet: Oysa onlar, dini yalnızca O’na halis kılan hanifler (Allah’ı birleyenler) olarak sadece Allah’a kulluk etmek, namazı dosdoğru kılmak ve zekatı vermekten başkasıyla emrolunmadılar. İşte en doğru (dimdik ve sapasağlam) din budur.

6. ayet: Şüphesiz, Kitap Ehlinden ve müşriklerden inkar edenler, içinde sürekli kalıcılar olmak üzere cehennem ateşindedirler. İşte onlar, yaratılmışların en kötüleridir.

7. ayet: İman edip salih amellerde bulunanlar ise; işte onlar da, yaratılmışların en hayırlılarıdır.

8. ayet: Rableri Katında onların ödülleri, içinde ebedi kalıcılar olmak üzere altından ırmaklar akan Adn cennetleridir. Allah, onlardan razı olmuştur, kendileri de O’ndan razı (hoşnut, memnun) kalmışlardır. İşte bu, Rabbinden ‘içi titreyerek korku duyan kimse’ içindir.

Beyyine Suresinin Fazileti

Beyyine Suresi Fazileti, bu sure ile ilgili Enes bin Malik şöyle nakleder: ’’Efendimiz (s.a.v), Übey bin Ka’b’a buyurdular ki ‘Allahu Teala, Beyyine Suresini sana okumamı emretti.’ Übey; ‘Ya Resulallah, Allahu Teala benim adımı mı andı’ dedi.  Efendimizin ‘Evet’ demesinin üzerine de Übey bin Ka’b ağlamaya başladı.’’ Rivayet edilen bir hadis-i şerife göre de Efendimiz şöyle buyurur: ‘’Beyyine suresini münafıklar okumaz ve kalbinde Allahu Teala’nın varlığında şüphesi olan da okuyamaz. Allah’a yemin ederim ki, yer ve gök yaratıldığından beri melekler bu sureyi okuyorlar. Kim bu sureyi okursa, Allahu Teala onun dinini ve dünyasını muhafaza eder ve onun için istiğfar edecek melekler gönderir.’’ Bir başka hadis-i şerifte de şöyle buyurduğu rivayet edilir: ‘’Kim Beyyine suresini okursa, kıyamet günü, hayrın, iyiliğin kaynağı ile beraber olur.’’

Beyyine Suresi Dinle


Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

2 Yorumlar
  1. Elif Özge Yorumunda diyor ki;

    Bursa kitap fuarında bu güzel sohbetinizi dinlemiştim çok duygulanmıştım abim

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com