Kusur Düzeltirken Kusur Yapmamak

İmam sühreverdi (k.s) demiştir ki: “Bir sofinin nefsi, kardeşine karşı gazap ve düşmanlıkla ortaya çıktığı zaman, karşıdakine, buna kalbiyle karşılık vermesi gerekir. Gerçekten nefis, kalp ile karşılık görünce, içindeki kötülük ve şer kuruyup gider. Nefse nefisle karşılık verince fitne alevlenir ve kötülükten sakınma duygusu gider. Malumdur ki ateş, ateşle buluşunca parlar.”[1]

 Velilerden Ebu Bekir b. Ebu Sa’d (k.s.) demiştir ki:
“Sofilerle arkadaşlık eden kimse, nefsini, kalbini ve malını aradan çıkararak sırf Allah için arkadaşlık yapsın. Çünkü kalbini ve niyetini maddi şeylere bağlayan kimse, asıl maksadına ulaşamaz.”

Birlik ve beraberlik konusunda da Gavsi Sani (k.s) şöyle buyurmuşlardır:
“Ne iş yaparsanız yapın, niyetinizde Allah rızası olsun. Kalbinize Allah rızasını yerleştirin. Yaptığınız her işte bu olsun. Halim olun, yumuşak olun, tevazu sahibi olun, sizleri tenkit edenlerin ellerinden öpün, onları anlamaya çalışın. Size gelenlerin anlattıklarını karşı tarafı dinlemeden hüküm vermeyin. Hakkaniyet sahibi olun, dinleyin, kızmayın, üstünlük taslamayın.”

Gavsi-Sani (k.s.) buyurdu ki:
“Dikkatli olun hata olmasın, muhabbet kesilir. Hiç kimseye sert davranmayın. Karşınızdakiler size ne kadar kızarsa kızsın, yumuşak davranın. Gaye, ümmet-i Muhammed’in hidayeti içindir. Bana şunu dedin, bunu dedin diye karşılık vermeyin.”

Gavsi-Sani (k.s.) buyurdu ki:
“Sofiler arasında kimse kimseye küs ve dargın kalmasın. Şayet varsa barıştırın. Adem (a.s) efendimizden kıyamet sonuna kadar gelmiş ve gelecek tüm insanların en hayırlısı, en büyüğü, en yücesi, en güzeli, tüm peygamberlerin imamı bizim Peygamberimiz Resülullah (s.a.v) “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız” diyerek, yumuşak, güzel ahlakı ile tek başına dünyayı fethetmiştir.”
 Kardeşlerinden birisi, kusurundan dolayı gelir özür diler de diğeri bunu kabul etmezse, hata yapmış olur. Böyle davranan bir kimse hakkında tehdit içeren bir hadiste şöyle buyrulmuştur:
“Kim bir kusurundan dolayı kardeşinden özür diler de, o bunu kabul etmezse, haksız kazanç ve mal elde edenin günahı gibi günaha girmiş olur.”[2]
Hz. Cabir’in (r.a) rivayet ettiği bir hadiste, Resülullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Kendisinden bir kusurdan dolayı özür dilenip de onu kabul etmeyen kimse, benim havzıma gelmesin.”[3]
[1] Sühreverdi, Avarif, 113
[2] Münavi, Feyzu’l-Kadir had, no: 8475
[3] Et-Terğıb, C.3 S.493

Kusur Düzeltirken Kusur Yapmamak Konusunda Sonuç Bilgileri

Kusur Düzeltirken Kusur Yapmamak hakkında çok şey öğrendiğiniz ve belki de önceden bilmediğiniz birçok bilgiyi keşfettiğiniz umuyoruz. Yeni bilgiler edinmek, islam dinini öğrenirken iyileşme sürecinde önemli bir adımdır ve bilgi, güce dönüşebilir. Bu nedenle, bu makaleyle ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı paylaşarak bizimle etkileşime geçmekten çekinmeyin. Her türlü geri bildiriminiz bizim için değerlidir ve gelecekteki çalışmalarımızı iyileştirmemize yardımcı olur. Sizlerle daha fazla ilginç bilgi paylaşmak için sabırsızlanıyoruz! Daha ayrıntılı bir araştırma için Huzur Kapısı sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret edebilir bildirimleri açabilirsiniz. Sonuçta Kusur Düzeltirken Kusur Yapmamak konusunda diğer ziyaretçilerimizin yorumları için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Makalemizle ilgili destek ve eleştirileriniz için değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

 

Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

3 Yorumlar
  1. Ebru KOLÇAKKÖSTENDİL Yorumunda diyor ki;

    Helal olsun sana Huzurkapisi abi hem güldürüyor hem hüzünlendiriyorsun❤️🌹

  2. ARSLAN ULAŞ Yorumunda diyor ki;

    Çok güzel gerçekten bir insanı namaza kaldırmak onun o namazı kılmasına vesile olup o sevabı almak ve o şerefe nail olmak Allah herkese yaşatsın inşallah

  3. Duygu Mehmet Yorumunda diyor ki;

    Selamünaleyküm kardeşim o kadar güzel anlatıyorsun ki Allah 1000 kere razı olsun kardeşim cuman mübarek olsun Hayırlara vesile olsun Hayırlı akşamlar

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com