Erkekle Hanımın Arasındaki Adab-ı Muaşeret

karı koca adab

Peygamber (s.a.v) zamanında bir kadın, kocasını karşılardı. Kocası eve girince, hanımı, hoş geldin, efendim, merhaba evimin efendisi der, paltosunu sırtından almağa koyulur, ayakkabılarını çözerdi. Beyini üzüntülü, kederli görse, neye üzülüyorsun? Üzüntün Ahiretin için ise, Allah (c.c) bu konudaki üzüntünü arttırsın, dünya için ise, Allah Teala gidersin derdi. Resülullah (s.a.v) kocasına, ey falan,
“Hanımına benden selam söyle! ve kendisine yarı şehit sevabına kavuştuğunu haber ver.” buyurdu.

Resülullah Efendimiz (s.a.v):
“Kadın, beş vakit namazı kılar, Ramazan-ı şerif ayında oruç tutar, kendini yabancı erkeklere yaklaşmaktan korur ve kocasına itaat ederse, Rabbinin cennetine girer.”[1] buyurdu.

Ümmü Seleme’den (r.anha) rivayete göre, Resül-i Ekrem Efendimiz (s.a.v): “Her hangi bir kadın, kocası kendisinden razı olduğu halde ölürse Cennet’e girer” buyurmuştur.

Hz. Ebu Bekir’den (r.a) rivayetine göre Resülullah’tan (s.a.v) şöyle işittiğini buyuruyor:
“Her hangi bir kadın, diliyle kocasına azap (yani; diliyle onu üzer ve kırıcı laflar söylerse) Allah’ın (c.c) lanetine ve gazabına maruz kaldığı gibi, bütün meleklerin ve insanların da lanetine maruz kalırlar.” buyurmuştur.

Hz. Osman (r.a) rivayet ettiği bir hadisi şeriflerinde, Resül-i Ekrem (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Her hangi bir kadın kocasına karşı senden hiçbir hayır görmedim derse, Cenabı Allah (c.c) onun yetmiş yıllık amelini siler. İsterse o kadın gündüzleri oruç, geceleri ibadetle geçirmiş olsun.”

Abdurrahman b. Avf’ın (r.a) rivayet ettiği bir hadisi şerifte Resül-i Ekrem (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Her hangi bir kadın, Nafaka (Geçim) konusunda kocasını üzerse veyahut kocasının gücü (Parası) yetmediği bir şey hususunda üzer ve zorda bırakırsa, Allah Teala o kadından ne nafile ,ne de farz ibadetlerini kabul etmez.”

Muaz bin cebel’in (r.a) rivayet ettiği bir hadisi şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
 “Her hangi bir kadın, bu dünyada kocasına eziyet ederse, Cennetteki zevceleri (hurileri) (Allah canını alsın), ona eziyet etme, o senin yanında misafirdir. Yakında bizlere kavuşacaktır, diye sözle söylentide bulunurlar
[1] Et-Tebrizi: Mişkatül Mesabih  2 / 679.

Author: Huzur Kapısı

Huzur Kapısı, 2016 yılından beri Ehli Sünnet geleneğine uygun içerikler sunan bir web sitesidir. İslam aleminin her köşesinden kullanıcılara hitap eden sitede, dinî konularda kapsamlı bilgi ve rehberlik bulabilirsiniz. Huzur Kapısı'nda yer alan içerikler şu kategorilere ayrılmıştır: • Kuran ve Hadis: Kuran'ın ayetleri ve sahih hadisler, açıklamalı ve yorumlu bir şekilde ele alınmaktadır. • İslam Akaidi: İslam'ın temel inanç esasları ve bu inançlara dair detaylı bilgiler sunulmaktadır. • Fıkıh: Farklı mezheplerin görüşleri de göz önünde bulundurularak, günlük hayatta karşılaşılabilecek her türlü konuda fıkıh bilgisi verilmektedir. • Tasavvuf: Tasavvufun temel kavramları, önemli şahsiyetleri ve tarikatları hakkında bilgi edinebilirsiniz. • Ahlak: İslam ahlakının temel ilkeleri ve günlük hayata nasıl uygulanabileceği ele alınmaktadır. • Aile ve Toplum: Aile içi ilişkiler, komşuluk hakları, toplumda bireyin rolü ve sorumlulukları gibi konularda rehberlik sunulmaktadır. • Tarih: İslam tarihi boyunca yaşanmış önemli olaylar ve şahsiyetler hakkında bilgi edinebilirsiniz. • Güncel: İslam aleminde yaşanan güncel gelişmeler ve bu gelişmelere dair İslami bakış açısı sunulmaktadır. Huzur Kapısı'nın en önemli özelliklerinden biri, tüm içeriklerin orijinal kaynaklara dayandırılması ve Ehli Sünnet geleneğine uygun olmasıdır. Bu sayede, kullanıcılar doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma imkanı bulmaktadır. Ayrıca, Huzur Kapısı'nda yer alan tüm içerikler izinsiz olarak alınıp kullanılabilir. Bu sayede, İslam'ı öğrenmek ve geliştirmek isteyen herkes bu değerli bilgi birikiminden faydalanabilir. Huzur Kapısı'nı ziyaret ederek, İslam hakkında kapsamlı bilgi edinebilir, ruhunuzu besleyebilir ve manevi açıdan gelişebilirsiniz. Huzur Kapısı Sosyal Medya hesaplarımıza şu adreslerden ulaşabilirsiniz: https://www.facebook.com/HUZURKAPISICOM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir