Tuvalete Girmeden Önce Yapılan Dua

Tuvalete girmeden önce habis varlıklardan gelecek kötülüklerden korunmak için Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) dua okumuş ve Allah’a sığınmıştır. Tuvalete girmeden önce yapılan dua şu şekildedir;

Bismilliah. Allahümme inni euzü bile mine’l-hubsi ve’l-habais

Tuvalete girmeden önce okunan duanın anlamı ise;

Bismillah. Allah’ım, hususi ve umumi bütün kötülükleri bünyesinde toplayan habislerden sana sığınırım.

Tuvaletten çıkarken okunacak dua

Tuvalete girerken olduğu gibi tuvaletten çıkarken de dua okunmaktadır. Bu dua Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) tarafından okunmaktaydı.

Elhamdü lillahillezi ezhebe anni’l-eza ve afani

Tuvaletten çıkarken okunan duanın anlamı ise;

Bana rahatsızlık veren şeyleri giderip, sıhhat ve afiyet hibe eden Allah’a ham olsun şeklindedir.

Ayrıca Efendimiz tuvaletten çıkar iken bazı zamanlarda “Gufraneke ya Rab” demekteydi. Bu rahatlama sonrasında teşekkür etmekti.

Tuvalete neden sol ayakla girilmelidir?

Tuvalete girerken dua okumak, kötü varlıklardan gelecek olumsuzluklardan korunmak içindir. Aynı zamanda tuvalete sol ayakla girilmesi gerekmektedir. Tuvalet kelimesi hadislerde hela olarak geçmektedir. Helanın anlamı ise, dışarı çıkmaktır. Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkılmalıdır. Bunun nedeni Efendimizin (s.a.v.) “onurlu işlerde sağını, bayağı işlerde solunu kullanması” uygulamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmak sünnet sayılmaktadır. Tuvalete sol ayakla girerek sağ ayakla çıkmanın sünnet olması gösteriyor ki yapılmaması günah olmasa da yapılsa daha iyi olmaktadır.

Ezan okunurken tuvalete girilir mi?

Tuvalete girerken okunacak duayı belirttik. Peki ezan okunurken tuvalete girilir mi? Tuvalete ihtiyaçtan ya da abdest almak için girilmektedir. Her ikisi için de ezan okunurken tuvalete girmekte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat, ezan okunduğu sırada müsait olan ve imkanı olanlar ezanı dinlemekte ve icabet etmektedir.


Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

2 Yorumlar
  1. Beyza ÇUBUK Yorumunda diyor ki;

    Rızkını sırtında ağır yük taşıyarak kazanan hamalın biri namazlarında dâima: — Yâ Rabbi, bana ne vereceksen hayırlısını ver, bir ekmek de olsa hayırlısından ihsan eyle, diye dua ediyor­muş. Adamın hep aynı duayı tekrarlaması, yanındakilerin dikkatini çekmiş. Nihayet biri, bir gün sormadan edeme­miş: — Kardeşim, sen her namazdan sonra duada: Yâ Rabbi, bana ne vereceksen hayırlısını ver, bir ek­mek de olsa yine hayırlısından ihsan eyle diye yalvarıyorsun. Ekmeğin hayırsızı da mı olur ki? Hamal cevap vermiş: — Birader, benim başıma geleni bir bilsen sen de aynı duayı tekrarlamaktan kendini alamazsın. Yanındakiler iyice meraklanmışlar: — Neymiş başına gelen, anlat da biz de duyalım. Hamal, bakın, başıma ne geldi, diyerek başlamış anlatmaya: — Ben ekmeğini sırtındaki ağır yüklerin altında inle­yerek kazanan bir insanım. Bir gün yine bir yokuş yuka­rı sırtımda ağır yükle çıkarken fena halde yorulduğum­dan sırtımdaki yükü yere indirdim. Alnımdan damlayan terleri silerken içimden bir feryad koptu, dedim ki: Hey yâ Rabbi, yediğim ekmeği bana ne kadar da zor veriyor­sun. Ne olur, bu bir ekmeği şöyle oturduğum yerden ka­zanmayı ihsan eylesen de, böyle kan ter içinde kalma-sam. Tam bu dua ağzımdan çıkar çıkmaz, birden karşımda iki kişinin sille tokat dövüştüklerini gördüm. Dayanama­dım, aralarına girip ayırırken birinden yediğim bir yum­rukla yüzüm kan revan içinde kaldı, tşte o sırada gelen polisler, beni de kavgacılardan biri zannederek doğruca hapse attılar. Mahkemeye çıkıncaya kadar yattığım ha­piste her gün bana ekmek veriliyordu. Sırtüstü yattığım yerde ayağıma gelen bu ekmeği sıkıntı ve üzüntüden yi-yemiyordum. Kendi kendime diyordum ki, işte ne sırtın­da yük taşıyorsun, ne de alnından öyle soğuk terler akı­yor. Sana oturduğun yerde bedavadan gelen ekmek. Zevkle yesen ya.. Ne var ki, dısarda çalışarak alın teriyle kazandığım o ekmek, hapiste ayağıma gelen bu bedava ekmekten çok daha huzur verici ve lezzetliydi. O zaman anladım ki, ben yanlış dua etmişim. Oturduğum yerden bir ekmek ver demişim, ama hayırlısından ver dememi­şim. İşte o günden bu yana dualarımda isteğimi değiştir­dim. Rabbimden zahmetli de olsa hayırlısını, huzurlusu­nu vermesini niyaz ediyorum.

  2. Aybüke Murat Yorumunda diyor ki;

    NE GUZEL ALLAHIM IMANLI BIR DOKTOR NESLI GELIYOR SONSUZ SUKURLER OLSUN SANA

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com