Sağlıklı Uyku ve Uykusuzluğun Önlenmesi

Bu yazımızda; sağlıklı uyku nedir? Uykunuzun kaçmasının sebepleri nelerdir? Neden geceleri uyuyamıyorum? Geceleri rahat uyumak için ne yapmalıyım? gibi soruların cevabını vereceğiz. Unutmayın ki güzel rüyalar görmek için, sağlıklı uyumamız gerekir, aksi taktirde kabuslar gecemizi bölebilir.

Sağlıklı Uyku
İnsanlar genellikle geceleri 7-8 saat uyurlar, ancak bazılar daha çok uykuya ihtiyaç duyarlar. Bazıları da daha az uykuyla yetinebilirler. Ertesi gün kendinizi yorgun hissetmediğiniz takdirde her gece beş saat uyumanız endişe verici bir du­rum değildir. Bazı geceleri huzursuz geçirmek de o kadar önemli değildir. Erte­si gece daha fazla uyuyarak bunu giderebilirsiniz. Buna karşılık yeterince uyuyamadığımız gecelerin sayısı artarsa veya geceleri sık sık uykudan uyanırsanız bu fizik ve ruh sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.
Uykusuzluk şekilleri ve nedenleri; Sık sık ve nefes daralarak uyanma, Kalp hastalıkları, Astım
Uyku gelmemesi uyuyamamanın sebepleri:
–                       Fazla çay ve kahve içme
–                       Gündüzleri gergin olma
–                       Geç saatlerde ağır yemek yeme
–                       Uyku ilacı kullanırken bırakmış olma
–                       Az hareket etme
–                       60 yaşın üstünde olma
–                       Hamilelik

Uykusuzluğun önlenmesi:
Yatar yatmaz uykuya dalamıyorsanız bunu problem haline getirmeyin. Aksi halde sorunu daha da ağırlaştırırsınız. Birkaç saat gevşek durumda kalmanız veya “kestirmeniz” bile yeterince din­lenmenizi sağlayabilir.

Derin ve kesintisiz bir uyku ve dinlenme mi istiyorsunuz, o halde bunlara uy­maya çalışın.
Gündüzleri imkânlarınız dâhilinde egzersiz yapıp vücudunuzun yorulması­nı sağlayın.
Yatmadan evvel mümkünse temiz havada bir saat kadar yürümeye çalışın.
Tıka basa doldurulmuş mide uykuya engeldir. Ama hafif bir şeyleri yemek, süt içmek uykuya dalmanıza yardım eder. Tıka basa yenilen yemeğin üzerinden 3 saat geçmeden yatmayın.
Fazla miktarda alkol almayın.

Ilık bir banyo rahatlamanızı sağlar. Tazyikli bir duş ise ters yönde bir etki yapar.
Günlük yaşantınız ve işinizden farklı bir kitap okumanız uyumanıza yardımcı olur.
Yatak odası ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. En iyi ısı 16-18°C’tır.
Çevrenin sizi rahatsız etmesine engel olun. Damlayan bir musluk veya gürültülü çalışan bir ısıtıcı soğutucu uykunuzu kaçırabilir.
Rahat bir yatak ve yastık (size özel) uykusuzluğunuzu önleyebilir.

Dinlenme iş veriminin düşmemesi ve sağlığın bozulmaması için özellikle önemlidir. Yatmak uyumak, iş ve çalışma konusunu unutmak, hafta sonu ve yaz tatilleri gibi çeşitli yollarla dinlenmek sağlığın korunması ve iş veriminin artmasında olumlu etki yapar.

Sağlıklı Uyku ve Uykusuzluğun Önlenmesi Konusunda Sonuç Bilgileri

Sağlıklı Uyku ve Uykusuzluğun Önlenmesi hakkında çok şey öğrendiğiniz ve belki de önceden bilmediğiniz birçok bilgiyi keşfettiğiniz umuyoruz. Yeni bilgiler edinmek, islam dinini öğrenirken iyileşme sürecinde önemli bir adımdır ve bilgi, güce dönüşebilir. Bu nedenle, bu makaleyle ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı paylaşarak bizimle etkileşime geçmekten çekinmeyin. Her türlü geri bildiriminiz bizim için değerlidir ve gelecekteki çalışmalarımızı iyileştirmemize yardımcı olur. Sizlerle daha fazla ilginç bilgi paylaşmak için sabırsızlanıyoruz! Daha ayrıntılı bir araştırma için Huzur Kapısı sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret edebilir bildirimleri açabilirsiniz. Sonuçta Sağlıklı Uyku ve Uykusuzluğun Önlenmesi konusunda diğer ziyaretçilerimizin yorumları için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Makalemizle ilgili destek ve eleştirileriniz için değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

 

Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

1 yorum
  1. Beyza FİDAN Yorumunda diyor ki;

    yatsı namazından sonra uykuya daldıktan sonra rüyamda zelzele gördüm uyanınca bunumu demek istediğin dedi arayınca direk sizin huzur kapısı çıktı açıldı note 21 imin ekranına temiz yorum sağolasınız lütfen böyle kalın,

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com