Organ bağışı günah mıdır konusunda İslam alimlerince iki farklı görüş vardır. Birinci görüş; her kişinin vücudu o kişiye emanet olarak verilmiştir. Kişi vücudunda değişiklikler yapamaz. Bu sebeple organ bağışı caiz değildir. İkinci görüş; İslam dini yardımlaşmayı emretmiştir. Hz. Muhammed insanlara tedavi olmalarını söylemiştir. Öyleyse organ bağışı da bir tedavi türü olduğundan caizdir.
Organ Bağışlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Organ bağışlarken dikkat edilmesi gerekenler; organın parayla satılmaması, organı veren kişinin beyin ölümünün gerçekleşmiş olması, organı veren kişi sağ ise operasyondan dolayı sağlığının zarar görmemesi, organın verildiği kişinin organa en muhtaç kişi olmasıdır. Ayrıca yapay organlar kullanılmaya başlarsa bu caiz olan durum ortadan kalkar.
Hanefi Mezhebine Göre Organ Bağışı Caiz Mi?
Hanefi mezhebine göre organ bağışı caiz mi konusunda Hanefi mezhebi kurucusu Ebu Hanefi’nin öğrencisi İmam-ı Muhammed el-Hasan eş-Şeybânî’nin sözlerinden anlaşılana göre caiz değildir. “Kişinin tedavi için koyun, katır, at gibihayvanların kemiğini kullanması caizdir. Lakin necaseti liaynihi (bizzat necis) olduğu için domuzun, hürmetine (saygınlık ve üstünlüğüne) binaen de insanın kemiğini tedavi için kullanmak tahrîmen mekruhtur.” Şafi mezhebine göre organ nakli zaruret durumlarında caizdir. Maliki mezhebinin alimlerinden bir kısmına göre caizdir.
Beyin Ölümü Gerçekleşen Hastada Organ Bağışı Caiz Mi?
Beyin ölümü gerçekleşen hastada organ bağışı caiz mi konusunda organ bağışının caiz olduğunu belirten din alimlerince caizdir. Organ bağışının caiz olmadığını düşünen din alimlerince caiz değildir. Hz. Muhammed: “Ölü bir kimsenin kemiğini kırmak, diri iken kemiğini kırmak gibidir” buyurmuştur. Organ bağışını uygun görmeyen din alimleri bu söze dayanır.
Kuran’da Organ Bağışı İle İlgili Ayetler
Kuran’da organ bağışı ile ilgili ayetler yoktur. Çünkü eskiden organ bağışı yoktu.