Islık çalmak günah mı konusunda din adamlarının görüşü zaruriyet olmadıkça günahtır. Zaruriyet yani zorunlu olunan hallerde ıslık çalınabilir. Örneğin; bir sınava yetişmek için kaçan otobüsün arkasından ıslık çalmak gibi.
Gece Islık Çalmak
Gece Islık çalmak günah, nereden doğduğu bilinmemekle beraber dinen hükmü hangi delile dayandığı açıktır. Enfal suresi 35. ayette ıslık çalmaktan bahseder. “Onların (müşriklerin) Beytullah’taki duaları, ıslık çalmaktan ve el çırpmaktan (alkışlamaktan) başka bir şey değildir. (Ey müşrikler) Devam ettiğiniz o küfrünüzden dolayı, artık tadın azabı!” Islık çalmanın günah olmasının sebebi müşriklerin Kabe etrafında dönerek bu şekilde (ıslıkla ve alkışla) hareket etmeleridir.
Islık Çalmak Şeytan Çağırır Mı?
Anneanne, babaanne ve dedelerimiz ıslık çalmak şeytan çağırır kızım, oğlum diye söylüyorlar. Bu sözün doğruluğu konusunda din alimleri sözün aslının “Islık çalmak şeytandandır.” olduğunu belirtirler. Yani şeytandan gelen bir tavsiyedir anlamındadır. Söz aslında ıslıkla şeytan çağrılabildiği anlamı taşımamaktadır.
Zılgıt Çalmak Günah Mıdır?
Cemiyetlerde zılgıt çalmak günah mıdır konusunda çalınan yer ve zamana göre günah olabilir ya da olmayabilir. Düğünlerde kadınlar arasında kadının, erkekler arasında erkeğin zılgıt çalmasında bir sakınca yoktur. Yine ıslık gibi zorunluluk hallerinde çalınmasında bir mahsur yoktur. Ama sürekli her yerde ve zamanda zılgıt çalmak hoş değildir ve günahtır. Kişi zılgıt çalmakla çevredekilerin dikkatini kendi üzerine çeker.
Sürekli Islık Çalmak
Sürekli ıslık çalmak, kötü bir alışkanlıktır. İslam dini tevazu dinidir. Islık ise etraftakilerin bakışlarının çalanın üzerinde toplanmasına neden olur. Islık çalmayı sürekli ve her yerde yapan kişi günah işlemektedir. Yalnız mesleğinin gereği ıslığa ihtiyacı olan ve çalan kişi günah işlemez. Bu kişiler çobanlar, ya da avcılardır. El çırpmak da yine sadece zorunluluk durumlarında ve düğünlerde ve kutlamalarda kullanılabilir.