Beddua Etmek Günah Mı?

Bir sebepten dolayı herhangi bir kişi hakkında kötü dileklerde beddua olarak adlandırılmaktadır beddua dinimizce yasaklanmıştır. Duanın bed yani kötü olanı dinimizce yasaktır. Allah’u tealadan kimsenin kötülüğü için bir şey dilenmez. Beddua olarak genellikle Allah kahretsin ve lanet olsun en sık bilinenleridir.  Birisine lanet olsun demek Allah’ın rahmeti uzak olsun demektir. Allah’u Tealanın rahmetinin kimin üzerinde olacağına yalnızca O karar verir. Bu yüzden lanet olsun demek kulların haddini aşmaktadır.

 Beddua Etmek Günah mıdır?

Beddua hakkında merak edilen konulardan bir diğeri de kötülük yapana, zalime beddua etmek günah mı sorusudur. Beddua etmek dinimizce yasaklanmıştır günahkarda olsa, zalimde olsa kötülük yapan beddua edilmemeli Allah’a havale edilmelidir. Beddua etmek günah değildir ama dinimizce yasaklanan bir davranıştır.

Beddua Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Peygamber efendimiz müminlere beddua etmeyi yasaklamış ve kendisi de beddua etmekten kaçınmıştır. Müslüman olan Müslüman kardeşi için sadece iyi niyetle dua eder sözleriyle dinimizde bedduanın yeri olmadığı bildirilmiştir. Gün içerisinde ağız alışkanlığı olarak çok sık kullandığımız kalıplardan olan; Allah canımı alsın, iki gözüm kör olsun” gibi söylemlerden uzak durulması gerektiği peygamberimiz tarafından buyrulmuştur.

Beddua Etmek İle İlgili Hadis ve Rivayetler

Beddua etmek ile ilgili hadisler ve rivayetler şöyle sıralanabilir;

Peygamber Efendimiz (s.a.s.): “Kendi aleyhinize, evlâtlarınızın ve mallarınızın aleyhine sakın beddua etmeyiniz ki; duaların kabul olacağı bir saate rastlarsınız da bedduanız kabul olmuş olur.” (Riyazü’s-Sâlihin Tercümesi, III, 82) buyurmuştur.

“Kul herhangi bir şeyi lânetleyince, lânet semaya çıkar, ama önünde sema kapılarını kapanmış bularak geri döner, arza iner. Sağa sola gider, gidecek bir yer bulamazsa lânet edilene uğrar. O buna ehilse mesele yok, değilse, lâneti yapana döner.” (Ebu Davud, Kütüb-i Sitte)

Hz. Ebu Zerr (ra) anlatıyor: “Resulullah (asm) buyurdular ki:

“Bir kimse diğer bir kimseyi fıskla veya küfürle itham etmesin. Aksi takdirde, itham edilen arkadaşında bunlar yoksa kelime kendine döndürülür.” (Buhârî)

Semüre İbnu Cündüb (ra) anlatıyor: “Resulullah (asm) buyurdular ki: “Birbirinize, Allah’ın laneti, Allah’ın gadabı ve cehennem temennisiyle bedduada bulunmayın.” (Ebu Davud, Tirmizî)

Beddua Etmek Günah Mı? Konusunda Sonuç Bilgileri

Beddua Etmek Günah Mı? hakkında çok şey öğrendiğiniz ve belki de önceden bilmediğiniz birçok bilgiyi keşfettiğiniz umuyoruz. Yeni bilgiler edinmek, islam dinini öğrenirken iyileşme sürecinde önemli bir adımdır ve bilgi, güce dönüşebilir. Bu nedenle, bu makaleyle ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı paylaşarak bizimle etkileşime geçmekten çekinmeyin. Her türlü geri bildiriminiz bizim için değerlidir ve gelecekteki çalışmalarımızı iyileştirmemize yardımcı olur. Sizlerle daha fazla ilginç bilgi paylaşmak için sabırsızlanıyoruz! Daha ayrıntılı bir araştırma için Huzur Kapısı sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret edebilir bildirimleri açabilirsiniz. Sonuçta Beddua Etmek Günah Mı? konusunda diğer ziyaretçilerimizin yorumları için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Makalemizle ilgili destek ve eleştirileriniz için değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

 

Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com