Avcılık günah mıdır konusunda bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekir. Mâide suresinde: “Size temiz olanlar helal kılındı. Allah’ın size öğrettiği üzere alıştırıp yetiştirerek öğrettiğiniz avcı hayvanların sizin için tuttuklarını yiyin ve üzerine Allah’ın adını anın.” denilmiştir. Bu ayetten anlaşıldığına göre bazı kurallara uyarak avlanmak günah değildir. Bu kurallardan biri, hac ibadeti sırasında ihramlı iken avlanmak günahtır.
Av İle İlgili Hadisler
Av ile ilgili hadisler değişik ayrıntıları açıklar. Müslim’den rivayet edilen bir hadis şöyle: “Taş ne avlar ne de düşmanı yaralar. Ancak o diş kırar, göz patlatır.” Bu hadise göre avcılıkta taşın kullanılmaması gerekir. Adıy bin Hatem’den rivayet edilen bir hadis şöyledir: “Okunu attığın zaman, suya düşmemiş olmak kaydıyla avı ölü bulursan ye. Aksi halde suyun veya okun onu öldürdüğünü kestiremezsin.” Bu hadise göre ok avcılıkta kullanılabilir. Ayrıca ok ile öldüğünden emin olunursa hayvan yenebilir.
İhtiyacı Olmadığı Halde Avlanmak
İhtiyacı olmadığı halde avlanmak günahtır. Hayvanların çok küçük yavrularını avlamak uygun değildir. Çünkü o yavruların büüyüyüp yeni nesilleri üretmesi için salıverilmesi gerekir. Maide suresinde: “Deniz avı size helal kılındı.” diye geçer. Ama küçük balıkları avlamamak gerekir. Hayvanın neslini kurutmak günahtır.
Geyik Avlamak Günah Mıdır?
Geyik avlamak günah mıdır sorusu geyiğin Hristiyanlıkla özdeşleşmesinden kaynaklanır. Geyik eti haram olmadığından avı da günah değildir.
Avcılığın Faydaları
Avcılığın faydaları insana yemek olması dışında, ticari olarak da faydalıdır. İslam’a göre uzaktan aletlerle avlanırken besmele ile başlanır. Hayvan yakından öldürüleceğinde de besmele ile kesilir. Her av eti yenmez. Hayvanın helal olması ve öldürenin Müslüman ve aklı başında olması gerekir. Ayrıca av için eğitilmiş hayvanların avı helaldir.