ilim hadisler

Tasavvuf Yolunun Büyüklerinden Nasihatler

Büyükler:

  • Bu yolda terakki (ilerleme) hizmetle olur.
  • Hizmet sadatların şefkatinden dolayı verilir, layık olunduğundan değil.
  • Kişinin büyüklere ait yapılan küçük bir hizmeti, yapılan diğer büyük hizmetlerinden çok daha önemlidir.
  • Hizmet kişinin ibadetini, amelini arttırması lazım. Böyle olmazsa amele daha dikkat etmek lazım.

Sofi, toprak gibidir, herkesi üzerinde taşır. Sofi, güneş gibidir, ışığı herkese ulaşır. Sofi, yumuşak huyludur, herkesle anlaşılır. Sofi, temiz kalplidir, hemen barışır. Sofi, sabırlıdır, o kadar ki bazen sabırla yarışır. Sofi, sevmesini bilir, sevilmeyi başarır. Sofi, hizmeti sever, yük çekmekten hoşlanır.  Sofi, hakka âşıktır, aşığa edep yakışır.

Mevlana Halid (k.s) uzun hizmetlerde bulunmuş, on dört sene devamlı hizmet etmiştir. Yedi sene tekkenin suyunu taşımış, yedi sene de tuvaletleri temizlemiştir.
 
Bu Nakşibendî Sadatının hepsi menfaat elde etsinler diye hizmet görmüşlerdir. Çünkü onlar hizmette ne büyük menfaatler olduğunu, nefsin zebun ve rezil olması için hizmetin ne kadar faydalı bulunduğunu biliyorlardı.

Şah-ı Nakşibend zamanında da böyleydi. Devamlı iş çıkarırdı. Senede bir kere evini yıktırıp sonra tekrar yaptırırdı. Onlar hizmetten mahrum olmasınlar diye devamlı hizmet çıkarırdı. Bir gün Kurban ev sağlamdır. Hiçbir şey olmamış acaba neden yıktırıp tekrar yaptırıyorsun? diye sorulunca, “Ben menfaat görsünler diye böyle yapıyordum. Benim gayem ev değil. Gayem hizmetten istifade etmelerini temin etmektir” buyurdu.[1]

İnanan insan kendi istikbaline hizmet ederken, diğer insanları da unutmaz. Uzlete çekilip toplumdan uzaklaşmak yerine insanlarla kaynaşır. Hak ve hakikat adına onlara da güzellikler sunmak için uğraşır. En yakınlarından başlayarak yaşantı ve sözleriyle doğru yolu tanıtır. Bu, Peygamberlerin yolu ve ahlakıdır. Tarih boyunca ve bugün Müslümanların yolunu aydınlatan kâmil Mürşitler de aynı prensiple hareket etmişlerdir.

Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v): “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” buyurmuştur.

[1] Sohbetler kitabı s / 68

Similar Posts

3 Comments

  1. Neyi nasıl verdiğimiz verdiğimiz kişinin değil kendi değerimizi gösterir

  2. Ve aleyküm selam muhterem hocam muhteşem bir sohbet olmuş ağzınıza yüreğinize sağlık Rabbim cümlemize sünnet üzere yemeyi içmeyi uyuyup uyanmayı nasip eylesin bu sohbetin tesirini bizlere nasip etsin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir