Tasavvuf’ ta Niyet Edebi

Niyet, dinin usullerinden büyük bir asıldır. Bütün ibadetlerin kökü mesâbesindedir.

“Ameller niyetlere göredir.” hadis-i şerifi kuvvetli bir delildir. Amellerin makbul olması için niyet şarttır. Nitekim; “Müminin niyeti amelinden hayırlıdır.” hadis-i şerifi de bunu pek güzel izah etmektedir. Ve yine iki cihan serveri, sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v):
“Muhakkak ki her kişi niyetlendiğini bulacaktır. Kim Allah’a ve Resûlüne hicret ederse, onun hicreti Allah ve Resûlünedir.” buyurmuşlardır.
Buna göre bir işe başlarken, her şeyden önce niyet ve ihlâs şart ve mühimdir. Niyet hàlis olmadıkça o işten hayır beklemek boşunadır. Niyette ihlâs olmadan kurbiyyet (yakınlık) mümkün değildir.

Zirâ ihlâs olmadan kurbiyyeti elde edeceğini zannedenlerin kazancı ancak Hak’tan uzaklaşma olur. Rızâ-yı Bârî’yi kazanayım derken, ukubete ve felâkete düşer. Nitekim mürâîlerin (riyakarların) hali bu kàbildendir.

İhlâs her amelde vâcip olduğu gibi, bilhassa kalbe ait amellerde daha mühimdir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v): “Kalbin her ameli niyettir.” buyurmuştur.

Ve şeyhi imtihan kasdıyla olmayıp, ancak rızâ-yı Bârî (Allah Rızası) için olmalıdır. İmtihan kasdıyla yapanların hiç de iyi kimseler olmadıkları bildirilmiştir.

Ve keramet görmeyi de kastetmemelidir. Zira velîlikte keramet şart kılınmadı ve keramet şeyhin efdal (üstün) olmasına alâmet olmaz. Bazen da şeyh efendiye keramete izin verilmemiştir. Şeyh efendi de keramet aramak, ona inanmamak ve teslim olmamak demektir. Yâhut, şeyh kerameti izhara lüzum görmemiştir de, onun için izhâr-ı keramet etmez. Bir istikàmetin, bin kerametten efdal olduğunu da hiç unutmamalıdır.

Cenâb-ı Hakk’ın kulunda başlıca istediği şey, istikàmettir. Cenâb-ı Hak cümlemizi istikàmetten ayırmasın, âmîn…
Nitekim Cenâb-ı Hak da; “Allah de, sonra istikàmet üzere ol!” buyurmuştur.

Tasavvuf’ ta Niyet Edebi Konusunda Sonuç Bilgileri

Tasavvuf’ ta Niyet Edebi hakkında çok şey öğrendiğiniz ve belki de önceden bilmediğiniz birçok bilgiyi keşfettiğiniz umuyoruz. Yeni bilgiler edinmek, islam dinini öğrenirken iyileşme sürecinde önemli bir adımdır ve bilgi, güce dönüşebilir. Bu nedenle, bu makaleyle ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı paylaşarak bizimle etkileşime geçmekten çekinmeyin. Her türlü geri bildiriminiz bizim için değerlidir ve gelecekteki çalışmalarımızı iyileştirmemize yardımcı olur. Sizlerle daha fazla ilginç bilgi paylaşmak için sabırsızlanıyoruz! Daha ayrıntılı bir araştırma için Huzur Kapısı sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret edebilir bildirimleri açabilirsiniz. Sonuçta Tasavvuf’ ta Niyet Edebi konusunda diğer ziyaretçilerimizin yorumları için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Makalemizle ilgili destek ve eleştirileriniz için değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

 

Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

5 Yorumlar
  1. EMİRHAN UZUN Yorumunda diyor ki;

    Bunu duyduğumda çok hoşuma gitmişti 🤗🌼❤️

  2. Ebru ATEŞ Yorumunda diyor ki;

    RABBİM :mübârek ilmi” bilen annelerin sayısını artırsın.

  3. Devrim ATEŞ Yorumunda diyor ki;

    Çok doğru abi ama çoğumuz tam tersini yapıyor 😶

  4. Deniz GENÇ Yorumunda diyor ki;

    Allahım şuan içim acıyo sen herşeye kadirsin Allahım kadir isminin hürmetine yalvarırım Rabbim sen dualarımızı hakkımızda hayırlı eyle sen herşeyin en iyisini bilensin dualarımızı efendimiz (sav) in hürmetine kabul buyur sen muhammedimi koru ona yardım et amin.. ,

  5. Cansu BARUTÇU Yorumunda diyor ki;

    ALLAH SEVENLERİ KAVUŞTURSUN ,

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com