Sigara içmek günah mıdır konusunda din alimleri üç farklı görüş belirtir. Mübah, mekruh, haram.
Sigara Haram Değildir
Sigara haram değildir yani mübahtır görüşünü savunan alimlerin dayanağı sigara kelimesinin geçtiği ayet ve hadisin bulunmamasıdır. Çünkü Kuran indirildiğinde sigara henüz yoktu. Tütünün piyasada yayılması amacıyla eskiden Avrupa’da hekimler hastalıklara şifa olduğuna dair kitaplar yazmıştır. Bu kitaplardan edinilen bilgilerle bazı İslam alimleri tütünün haram olmadığını söylemiştir.
Kuran’da Sigara İle Ayetler
Kuran’da sigara ile ayetler sözcük olarak birebir yoktur. Fakat Kuran her dönemin ihtiyaçlarına cevap verebilen bir kitaptır. Çoğu İslam aliminin sigara ile ilgili görüşü haram olduğu yönündedir. Furkan suresi 67. ayette: “Onlar harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.” diyerek israfın haram olduğundan söz edilmiştir. Sigaraya harcanan para israftır. O zaman sigara haramdır. Ayrıca Bakara suresi 195. ayette: “Allah yolunda (mallarınızı) harcayın, kendi ellerinizle (kendinizi) tehlikeye atmayın ve iyilik edin. Çünkü Allah iyilik edenleri sever.” diyerek insanın vücut sağlığına dikkat etmesi gerektiğinden bahsetmiştir. Sigara birçok tehlikeli ve tedavi edilemez hastalığın oluşmasında sebep olduğundan haramdır.
Sigara Sarmak Haram Mı?
Sigara sarmak haram mı konusunda merak edilen sigara satmanın günah olup olmadığıdır. Din alimlerince zaruri bir durumda satılabilir ayrıca satışı haram değildir ama tayyip de değildir. Tayyip kazanç helalin üstündeki kazançtır. Yani dine hizmet eden bir işte çalışmak veya satış yapmak gibi. Örneğin; seccade satmak tayyip bir kazançtır. Birçok kazanç yolu varken sigarayı tercih etmek uygun değildir.
Sigarada Fikir Ayrılığı
Sigarada fikir ayrılığı olsa bile genel görüş uzak durulması ve haram olduğu yönündedir.