Kadınların düğünde oynaması günah mıdır konusunu İslam alimlerine göre düğün ortamını değerlendirmişler ve günah olduğu ve olmadığı durumlar vardır.
Çalgılı Düğüne Gitmek Günah Mı?
Çalgılı düğüne gitmek günah mı konusunda din adamları Hz. Muhammed’in düğünlerde def çalınmasını yasak etmediğini söyler. Def bir çalgı aletidir. Yani düğünlerde çalgı çalınması günah değildir. Çalgılı bir düğüne Hz. Muhammed ve eşi Hz. Ayşe gitmiştir. Bu nedenle çalgılı bir düğüne gitmek günah değildir. İlgili hadis şöyledir: “Nikahı ilan edin, onu mescidlerde kıyın ve üzerine def çalın, haramla helali ayıran fark def ve sestir.” Def o zamanların çalgı aletidir. Bu çalgı hadisi günümüzdeki her tür çalgı aletleri için de geçerlidir.
Kadın Erkek Karışık Düğün Günah Mı?
Kadın erkek karışık düğün günah mı konusunda düğün mevlütlü ise günah değildir. Ama çalgılı düğünde kişiler pistte boy gösterip oynayacaklarından kadın erkek karışık düğün uygun değildir. Kadının erkeği, erkeğin kadını oynarken izlemesi günah olduğundan uygun değildir. Eğer düğünde bir sanatçı gelip şarkı söylerse ve kimse oynamazsa uygundur.
Düğünlerde Kadın Erkek Karışık Oynamak
Düğünlerde kadın erkek karışık oynamak günahtır. Kadın ve erkek bölümü birbirini görmeyecek şekilde ayrılırsa kadınlar kendi arasında, erkekler de kendi arasında oynayabilir, günah değildir.
Düğünde Oynamak Abdesti Bozar Mı?
Düğünde oynamak abdesti bozar mı sorusunun cevabı abdesti bozan haller oluşmamışsa abdest bozulmaz. Yani oynama ile abdest bozulmaz. Ama oynarken kişinin ayağının bir yere çarpması ve kanaması gerçekleşirse abdest bozulur. Bu kişinin oynadığı için değil vücudu kanadığı için abdesti bozulur. Normal zamanda abdesti bozan haller gerçekleşirse abdest bozulur. Oynamaya özgü bir abdest kuralı yoktur.