İntikam Almak Günah Mıdır?

İntikam almak, insanların geçmişte yaşadıkları bir olayın neticesinde bir başkasından kötülük görmesi ve bu kötülüğe karşılık olarak da kendisinden öç almak istemesi ya da bu kötülüğün acısını çıkarmayı istemesi olarak tanımlanabilmektedir. Kur’an’da Dünya düzeni için, her bireyin güzel ahlaka sahip olması sonucunca çeşitli nimetlerle ödüllendirileceği gibi kötü ve hain düşüncelere sahip olan davranışları sonucunca cezalandırılacağı belirtilmiştir. Kötü bir davranış olan intikam almak da Allah (c.c.)’ın sevmediği davranışlardandır.

Düşmandan İntikam Almak Günah Mı?

Yıllar boyu Dünya üzerinde birçok savaş yapılmıştır. Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu savaşlar, kimi zaman intikam almak amacı ile de çıkarılmıştır. Bir savaşın sonrasında düşmandan intikam almak, insanlara oldukça tatlı bir duygu olarak gelmektedir. Ancak Allah (c.c)’ın gösterdiği yol doğrultusunda başka bir insana zarar vermek, doğru bir düşünce değildir.

Haksızlığa Uğrandığında İntikam Alınır Mı?

Kimi zaman insanların haksızlığa uğradığı durumlarda öç alma isteği oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda istisnai bir hadise olarak nitelendirilmesine karşın, insanların öç almak için hesaplar yapması pek de hoş karşılanmamaktadır. Haksızlığa uğrandığında intikam almak ile ilgili ayet ise şu şekildedir:

“(Savaşta) inkâr edenlerle karşılaştığınız zaman boyunlarını vurun. Nihayet onları çökertip etkisiz hale getirdiğinizde bağı sıkı bağlayın (sağ kalanlarını esir alın). Artık bundan sonra (esirleri) ya karşılıksız ya da fidye karşılığı salıverin. Savaş sona erinceye kadar hüküm budur. Eğer Allah dileseydi onlardan öç alırdı. Fakat sizi birbirinizle denemek için böyle yapıyor. Allah yolunda öldürülenlere gelince, Allah onların amellerini asla boşa çıkarmayacaktır.” – Muhammed Suresi, 47/4.

İntikamın İslam’daki Yeri

İslam dini, güzelliklerin ve hoşgörü dini olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle İslam’a göre intikam almak, çok da hoş görülen bir hadise değildir. Bunun yerine affedici olmak daha büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca intikam alma hesabında olan kişilerin, intikamın en hayırlısının Allah (c.c)’tan geldiğini unutmamasıdır.

“Onlar bizi bu şekilde öfkelendirince biz de onlardan öç aldık, hepsini suda boğduk.” – Zuhruf Suresi, 43/55.

İntikam Alma Hastalığından Kurtulmak

İnsanların uğradıkları haksızlıklar karşısında, intikam alma duygusundan kurtulabilmesi için ilk olarak ahirette her şeyin hesabının sorulacağını unutmaması gerekmektedir. Sonrasında ise intikamını, intikam alanların en hayırlısı olan Allah (c.c)’a bırakması ve Allah (c.c)’ın adaletine güvenmesi, bu duygudan uzaklaşmasına yardımcı olmaktadır.

İntikam Almak Günah Mıdır? Konusunda Sonuç Bilgileri

İntikam Almak Günah Mıdır? hakkında çok şey öğrendiğiniz ve belki de önceden bilmediğiniz birçok bilgiyi keşfettiğiniz umuyoruz. Yeni bilgiler edinmek, islam dinini öğrenirken iyileşme sürecinde önemli bir adımdır ve bilgi, güce dönüşebilir. Bu nedenle, bu makaleyle ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı paylaşarak bizimle etkileşime geçmekten çekinmeyin. Her türlü geri bildiriminiz bizim için değerlidir ve gelecekteki çalışmalarımızı iyileştirmemize yardımcı olur. Sizlerle daha fazla ilginç bilgi paylaşmak için sabırsızlanıyoruz! Daha ayrıntılı bir araştırma için Huzur Kapısı sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret edebilir bildirimleri açabilirsiniz. Sonuçta İntikam Almak Günah Mıdır? konusunda diğer ziyaretçilerimizin yorumları için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Makalemizle ilgili destek ve eleştirileriniz için değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

 

Senin yorumun bizler için Çok değerli... Lütfen Yorum yapınız.

E-posta hesabınız kaydedilmez.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com