Hamilelikte saç kesmek günah mı sorusu hamilelerle ilgili hurafelerden kaynaklıdır. Hurafeye göre eğer bir kadın hamileyken saçını keserse bebeğinin ömründen kesmiş olur yani bebeğin ömrü kısalır. Din alimlerine göre bu söylenti asılsızdır ve kadınlar istedikleri zaman, belli ölçülerde saçlarını kısaltabilirler.
Kadının Saç Kısaltmada Dikkat Etmesi Gerekenler
Kadının saç kısaltmada dikkat etmesi gerekenler İslam dinine göre oldukça akılda kalıcıdır. Kadınlar saçlarını erkeklere benzeyecek şekilde kısaltamaz ve kazıtamaz. Ölçü olarak en az kulakları örtecek uzunlukta olmalıdır. İlgili hadis: “Ezvac-ı tâhirat, Peygamberimizin hanımları kulak yumuşağını geçmeyecek miktarda saçlarını kısaltırlardı.”
Lohusalıkta Saç Kestirmek Günah Mı?
Lohusalıkta saç kestirmek günah mı konusunda din alimlerinin ortak görüşü günah değildir. Kadın lohusa iken istirahat etmesi gerekir ve iş yükünün hafifletilmesi gerekir. Temizliğini kolayca yapabilmesi gerekir. Tüm bu sebeplerle bahsedilen ölçülerden en kısa olanı, kulakları örtecek şekilde bir diğer tabirle küt model kesebilir.
Doğumdan Önce Saç Kestirmek
Doğumdan önce saç kestirmek uygun ölçülerde yapılırsa günah değildir. Kadın görünüşü ile erkeğe benzememelidir.
Hamileyken Saç Boyanır Mı?
Hamileyken saç boyanır mı konusunun dini ve tıbbi açıklamaları vardır. Doktorlar gebe olan kadına ilk üç ay saçlarını boyatmamasını tavsiye eder. Çünkü saç boyasındaki kimyasallar bebeğe zarar verir. Dinen hamileyken saç boyanmamalıdır. Çünkü kimyasallar sadece ilk üç ay değil her zaman zararlıdır ve bebeğin kul hakkına girilmiş olur. Yetişkin ve hamile olmayan bireylere bile kimyasallardan uzak durulması tavsiye edilirken bir bebeğin buna maruz kalması doğru değildir. Anne adayları organik ve vücuda zarar vermeyen kınaları ve boyaları kullanabilir. Bebeği en iyi koruyan annedir, gerekli özeni saç konusunda da göstermelidir.