Hızlı namaz kılmak günah mı sorusunun cevabı günümüzün hızlı insanının merak ettiklerinden ve günahtır. Bütün hocaların birleştiği bir cevaptır. Zamanın yetersizliği ya da acele iş bahane edilemez.
Tadili Erkan
Tadili erkan namazla ilgili bir söz öbeğidir. Namazda rükû ve secdelerin arasında sakinleşmek, soluk almak anlamındadır. Tadili erkanı tarif eden bir hadis şöyledir: “Sizden biri rükû ve secdelerde belini (tam olarak) doğrultmadıkça namazı yeterli olmaz.” (Ebu Davud’dan rivayettir.)
Namaz Hızlı Mı Yavaş Mı Kılınır?
Namaz hızlı mı yavaş mı kılınır sorusunun cevabı orta hızda kılınanı makbuldür. Hızın ortası nasıl bulunur diye düşünülecek olursa namazdaki bedenin her şekil değiştirmesinde yani rükûdan secdeye, secdeden secdeye ve secdeden rükûya giderken soluklanılması ve kalp ritminin duyulmayacak şekilde kılınmasıdır. Hz. Muhammed çok hızlı namaz kılan birini gördüğünde bu namazı tekrar orta hızda kılmasını söylemiştir. Çünkü hızlı kılınan namaz kabul olunmaz, hiç kılınmamış gibidir. Hz. Muhammed: “Hırsızlığın en kötüsü namazından çalmaktır.” demiştir. Namazdan nasıl çalınır diye sorulduğunda: “Rükûsunu ve secdeleri tam yapmaz.” diye cevaplamıştır.
Namazı Hızlı Kılmak Hadis
Namazı hızlı kılmak hadis örneklerinden biri de şudur: “Ey Müzlüman topluluğu! Rükû ve secdelerde belinizi düzgün tutun. Rükû ve secdelerde belini düzgün tutmayanın namazı yoktur.” Bir diğer hadis: “Hiç namazı olmayan kimse şudur; tavuğun yerden topladığı gibi yatıp kalkar ama rükûsunu secdesini tamamlamaz. Bu son anlatılan o kimsedir ki, namazı dürülüp bükülür, eski paçavra gibi yüzüne atılır ve kendisine şöyle denir; namazını korumadığın için Allah da seni korumasın.”
Hızlı Namaz Kılmak Ayet
Hızlı namaz kılmak ayet olarak Bakara suresinde “Namazı dosdoğru kılın.” olarak geçer.