İslam dininde her bireyin kendi çabaları ile birşeyleri elde etmesini ön gördüğü, hoş karşıladığı bir dindir. Dinimize göre doğru olan kendi çabalarımızla elde ettiğimiz kazançlardır. Kopya çekmek ise başkasının emeğini çalmaktır. Yani aslında hazır işe konmakla eş değer bir kavramdır. Sizin emek sarfetmeden elde ettiğiniz başarı, emek harcayarak bir yerlere gelmeye çabalayan insanların önüne geçer ve bu da kul hakkına girer.
Bu konuyu Hz. Muhammed (A.s) şu sözleriyle dile getirmiştir. “Hiç kimse kendi elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlısını yememiştir”. Burada anlatılmak istenen her ne kadar başkasının emeğini kullanarak birşeyler elde etsekte bizim için en iyisi en hayırlısı her zaman kendi kazandığımızdır.
Kuran-ı Kerim’de ise Bakara Suresinde yer alan 188. Ayette de bu konuya benzer bir ifade vardır. ” Malınızı aranızda haksız yere yemeyin. İnsanların mallarının bir kısmını günah bir şekilde hakimlerin yardımıyla bile bile haksız yere yemeyin”. Bu ayete de bakacak olursak başkasına ait olan birşeyi haksız yere bile bile almaktan bahsediyor ve bu davranışın doğru ve hoş bir davranış olmadığını vurguluyor. Bu konuyla ilgili bir kaç atasözü ekleyecek olursak “Emek olmadan, yemek olmaz” , “Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz” gibi atasözleri bu duruma uygun atasözlerindendir.
Kopya vermek sevap mıdır ?
Tabi bu konu da bazı sorularda kafamızda canlanmıyor değil, Kopyayı veren kişi de isteyerek veriyorsa günah mıdır ? benzeri sorular hemen aklımıza geliyor. Her ne kadar karşıdaki kişi isteyerek kopya verme işlemini yapsa da başka insanların hakkına girildiğinden dolayı doğru bir davranış olmaz.