Kardeşlere Hizmete Dair Hadis-i Şerifler

Kardeşlere Hizmete Dair Hadis-i Şerifler

Resülullah (s.a.v) Efendimiz, önce kardeşlere hizmeti teşvik ediyor ve sevabını şöyle müjdeliyor: “Bir mümin kardeşimin ihtiyacını görmek için yürümem bana, şu mescitte (Mescidi Nebi’de) oturup bir ay itikafa girmekten daha sevimlidir.”[1] Hizmetin en büyük kerameti, insanı Allah’u Tealanın sevgi ve yardımına mazhar etmesidir. Âlemlere rahmet olan Efendimiz (s.a.v) bu müjdeyi de şöyle açıklıyor: “Bir kul,…

Kardeşliğe Dair Nasihatler

Kardeşliğe Dair Nasihatler

Gavsi Sani (k.s) buyurdu ki: “Bakıyoruz dünya küfrün denizi olmuş. İnsan hem kendini kurtarmaya gitsin hem de insanları kurtarmaya gitsin. bütün dünyanın hidayetine vesile olsa kendisi hidayet olmasa bir şey yapmış olmaz.”   Bu yol, vermeyene verme yoludur. Bu yol, gelmeyene gitme yoludur. Bu yol, canla başla hizmet edip, sonunda kusuruna istiğfar etme yoludur. Kendisini başkalarından…

Kardeşlerine Gıyabında Dua Etmek

Kardeşlerine Gıyabında Dua Etmek

“Bir kimse kardeşine dua ettiği zaman, başında görevli bir melek: ‘Allah o kardeşin için istediğin şeyin aynısını sana da versin’ diye dua eder.”[1] hadis-i şerifi bildiriyor ki; kendisini düşünen kimse, din kardeşine hayır dua etmelidir. Çünkü, bu onun için daha kazançlı olacaktır. Hadisin başka bir rivayetinde, din kardeşine dua eden kimseye Allah Teala şöyle buyurur….

Kardeşiyle İyi Geçinmek ve Kırıcı Olmaktan Sakınmak

Kardeşiyle İyi Geçinmek ve Kırıcı Olmaktan Sakınmak

Resülullah (s.a.v) Efendimiz buyurmuştur ki: “Mümin, başkalarıyla güzel geçinen ve kendisiyle güzel geçinilen kimsedir. Başkaları ile iyi geçinmeyen ve kendisiyle muhabbet edilip dostluk kurulamayan kimsede hayır yoktur.”[1]  Resülullah (s.a.v), Enes’e hitaben şöyle buyurmuştur: “Yavrucuğum! Kalbinde hiç kimseye kin ve haset bulundurmadan sabahlayıp akşamlamaya gücün yetiyorsa yap!” Resülullah (s.a.v) sonra şöyle devam etti: “Oğulcağızım! Bu benim…

Kusur Düzeltirken Kusur Yapmamak

Kusur Düzeltirken Kusur Yapmamak

İmam sühreverdi (k.s) demiştir ki: “Bir sofinin nefsi, kardeşine karşı gazap ve düşmanlıkla ortaya çıktığı zaman, karşıdakine, buna kalbiyle karşılık vermesi gerekir. Gerçekten nefis, kalp ile karşılık görünce, içindeki kötülük ve şer kuruyup gider. Nefse nefisle karşılık verince fitne alevlenir ve kötülükten sakınma duygusu gider. Malumdur ki ateş, ateşle buluşunca parlar.”[1]  Velilerden Ebu Bekir b….