Adağı yerine getirmemek günah mıdır konusunda adağın türüne göre değişir. Allah’ın istemediği şekilde bir adak adanırsa yerine getirilmemelidir çünkü bu adak zaten geçerli değildir. Örneğin; çok para kazanırsam kumar oynayacağım gibi niyet edilen adaklar geçersizdir. Allah’ın beğeneceği fiillerle adak adanırsa ve yerine getirilmezse günah olur. Örneğin; ev alırsam bir inek keseceğim gibi niyet eden birisi bunu gerçekleştirmezse günaha girer. Kurban şeklinde adanan adaklarda kurban bayramında kesilen kurbanlıkların özelliklerine göre adanmalıdır. Örneğin; horoz, kaz, tavuk, hindi gibi hayvanlar kurban bayramında kurbanlık yerine geçmediğinden adak olarak da adanamaz.
Adak Kesilirken Yanında Olmak Gerekir Mi?
Adak kesilirken yanında olmak gerekir mi konusu vekaleten kesimlerle ilgilidir. Adak vekaleten kestirilebilir. Yani yanında olmak şart değildir. Günümüzde Kızılay, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi birçok devlet ve özel hayır kurumları vekaleten adak kesmektedir. Kurum tercih etmeyenler tanıdık birilerine de vekalet verebilirler. Yalnız adak kesildiğinde fakirlere dağıtılmalıdır. Kişinin kendisinin, annesinin, babasının ve çocuklarının yememesi gerekir. Bu karışıklığı önlemek için en uygunu kuruma vekalet yöntemidir.
Adağı Geç Yerine Getirmek
Adağı geç yerine getirmek günah mıdır diye düşünenler için din adamları günah olmadığını ama sevabının azaldığını söyler. Geç bile olsa adaklar mutlaka yerine getirilmelidir. Eğer hiç yapılmazsa günah olur.
Adak Nasıl Bozulur
Adak nasıl bozulur konusu adağı maddi olarak yerine getiremeyenler ya da oruç gibi adaklarda hastalananların merak ettiği bir konudur. Adağı yerine getirmeye uygun durum oluşunca adak gerçekleştirilir. İyileşmek gerekirse iyileşilir, para gerekiyorsa biriktirilir. Adak bozulmaz. İnsan suresi 7. ayette: “Adaklarını yerine getirirler ve şerri yaygın olan bir günden korkarlar.” adak hakkında yerine getirilmesi açıklanmıştır.
2 Rekat Adak Namazı Nasıl Kılınır?
“Adak Hayvanı kesildikten sonra 2 Rekat Adak Namazı nasıl kılınır?” sorusunun cevabını arayanlara cevabımız aşağıdaki şekilde kılıyorsunuz.;
Adak veya Akika kurbanı olarak kesilecek hayvanın kesilmesinden kısa bir süre sonra Adak Namazı şöyle kılınır. Bu namazın asıl amacı şükür olarak adak akika kurbanı kestikten sonra iki rekat kurban namazı kılınabilir. Adak kurbanı namazı şöyle kılınır:
Adak adayan kişi eğer hayattaysa kendisi değilse adağı yerine getiren kişi kesim işlemi bitince sonra şükür namazına niyet ediyor ;
İlk rekatta: Fatiha suresini okuyoruz ondan sonra Kevser (İnna ağtayna kel kevser ile başlayan) suresini okuyoruz, peşinden 2. rekatta da : önce Fatiha (Elhamdülillahi Rabbil Alemin Er Rahmanir rahim ile başlayan sure) ‘dan sonra ihlası şerif ( Kulhüvallahü Ehad ile başlayan sure) okuyoruz ve böylece iki rekat adak namazını kılıyoruz.
2 rekat Adak namazının selamlarını verdikten sonra “Allahümme inne salatii ve nüsükii ve mahyaye lillahi Rabbil-Aleminn “ duasıyla bitiriyoruz.
Mevlam adaklarınızı kabul buyursun. Amin